NEWS
Eurovision 2016: οι τελευταίες εξελίξεις!
Οι αλλαγές των διοργανωτών, οι προετοιμασίες των χωρών και η ελληνική αποστολή.
<div justify;"="" style="text-align: justify;"> Παρότι ο διαγωνισμός της Eurovision λαμβάνει χώρα τον Μάιο οι πλέον ζωηροί σε εξελίξεις μήνες, είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Μέσα σε αυτούς οι περισσότερες χώρες ανακοινώνουν τον εκπρόσωπό τους ή ολοκληρώνουν τη διαδικασία επιλογής τραγουδιού.
Στις 10, 12 και 14 Μαϊου θα δούμε 43 χώρες να διεκδικούν το 61ο βραβείο του θεσμού. Έχουμε επιστροφές από Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ουκρανία, Βουλγαρία, Κροατία ενώ η μέχρι πρότινος φιλοξενούμενη Αυστραλία ανανέωσε την παραμονή της για μία ακόμη χρονιά. Θα τη δούμε να διαγωνίζεται κανονικά στο Β' ημιτελικό. Οι φετινοί διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι οι εκπρόσωποι των Big 5 θα εμφανιστούν στους ημιτελικούς. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε τις συμμετοχές από Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία να παρουσιάζονται (χωρίς να διαγωνίζονται) στις βραδιές των ημιτελικών.
Η επιτυχία του νικητή Måns Zelmerlöw φαίνεται ότι ανέβασε τις προσδοκίες πολλών χωρών και ήδη κάποιες από αυτές έκαναν ανάθεση σε διάσημους ή έμπειρους ερμηνευτές. Θα δούμε το πρώην μέλος των Westlife, Nicky Byrne να εκπροσωπεί την Ιρλανδία, το γνωστό στην Ελλάδα Serhat να διαγωνίζεται με τον Άγιο Μαρίνο, τον δυνατό χαρτί της Ρωσίας Sergey Lazarev να συνεργάζεται με Φωκά και Κοντόπουλο και τέλος ένα σερί επιστροφών από βετεράνους εκπροσώπους.
Οι παλαιότεροι fan του διαγωνισμού θα αναγνωρίσουν το Deen (2004) που θα εκπροσωπήσει ξανά τη Βοσνία, την Ira Losco (2002) για τη Μάλτα και την εκρηκτική Kaliopi (2012) για το Φύρομ. H Edyta Górniak, η πρώτη εκπρόσωπος της Πολωνίας, με ρεκόρ καλύτερου πλασαρίσματος σε ντεμπούτο χώρας (2η το 1994) ανακοίνωσε ότι έχει ετοιμάσει τραγούδι για την εθνική τους επιλογή ενώ στο μέτωπο του Ηνωμένου Βασιλείου, το BBC επιστρέφει μετά από ένα διαρκές σερί κλειστών επιλογών σε τελικό με 6 τραγούδια. Τα γνωστά τέλος φεστιβάλ Melodi (Σουηδία) και San Remo (Ιταλία) έχουν ήδη ξεκινήσει και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι νικήτές τους.
Από Ελλάδα και Κύπρο οι εξελίξεις διχάζουν. Το ΡΙΚ ανακοίνωσε ότι θα στείλει τους Minus One με σύνθεση του Σουηδού Thomas G:son. O δημιουργός του Euphoria ανέλαβε να υπογράψει την κυπριακή συμμετοχή με τίτλο «Alter Ego» ενώ η επίσημη παρουσίαση έχει προγραμματιστεί για τις 22/02. Στο ελληνικό μέτωπο η επιλογή του συγκροτήματος και του τραγουδιού έγινε με τοποθέτηση του Διονύση Τσακνή που επιθυμεί η συμμετοχή μας να εκφράζει τα σημερινά ακούσματα και βιώματα.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ συμμετέχει εξαρχής στη διαδικασία επιλογής τραγουδιού με διάθεση να αλλάξει το στίγμα των μέχρι τώρα συμμετοχών. Αναμένεται το τραγούδι να έχει έντονο παραδοσιακό στοιχείο και πιθανότατα ένα κομμάτι των στίχων να είναι στα ποντιακά. Το παιχνίδι των εντυπώσεων γύρω από το ποιος θα το ερμηνεύσει έληξε μόλις χθες με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΤ ότι θα μας εκπροσωπήσει το συγκρότημα «Argo» με μέλη τους Χριστίνα Λαχανά (τραγούδι), Μαρία Βενετικίδου (φωνητικά), Βλαδίμηρο Σοφιανίδη (τραγούδι), Κώστα Τοπούζη (ποντιακή λύρα), Ηλία Κεσίδη (φωνητικά – κρουστά) και Αλέκο Παπαδόπουλο (νταούλι).
Θα περιμένουμε την επίσημη παρουσίαση του τραγουδιού και των Argo και βέβαια ευχόμαστε να έχουμε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για τη 37η συμμετοχή μας. 

Γιώργος Φούκος
H Ελλάδα στη Βιέννη με το One Last Breath!
Άκου τα τέσσερα υποψήφια τραγούδια!
Comments